Hasznos programok Windows 10-hez

1.) Start menü: ez a hagyományos Start menü és a Windows 8-ből megismert Metro különös egyvelege, ráadásul az elfogadhatóságát nagyban növeli az oldalsó csempék komoly átméretezhetősége.

2.) Szövegszerkesztő: ez bizony hiányzik! A legtöbben ugye megszoktuk a Word valamilyen verzióját, de ezt sajnos nem adják a rendszer mellé ingyen. Helyette viszont eléggé felturbózták a WordPad-et, ami az alapok mellett meglepően sok hasznos funkciót kapott. Ha valaki tényleg csak szöveget akar írni különösebb díszítések és szerkesztési igények nélkül, akkor ez pont megfelelő lesz. Persze azért ott van még a leginkább fapados megoldás is, a jól ismert Jegyzettömb.

3.) Táblázatkezelő: ez a másik nagy hiány! Az Excel sajnos komolyan hiányzik legtöbbünk munkájához! Ráadásul itt helyettesítő-alkalmazást sem találunk. Mondjuk ott van a sokaknak könnyen hozzáférhető, interneten kiválóan működőOffice 365 is, de ez üzleti célra fizetős. (A cikk írásakor 12,90 €/hó). Viszont a cég üzletpolitikája miatt a magyar diákoknak ez a program jelenleg ingyenes.

4.) Prezentáció-készítő: ez sincs az alapértelmezett programok között. A jól megszokott Powerpoint sokaknak hiányzik a mindennapi munkához. Helyette marad a fenti megoldás, vagy az egyre népszerűbb Prezi. Aki még nem próbálta ki, mindenképpen tegye meg. Érdemes! Ráadásul tényleg ingyenes!

5.) Teljes irodai csomag: Itt a Microsoft elég borsos áru csomagja egyértelműen piacvezető, de meggondolandó a tényleg ingyenesen használható LibreOffice, vagy az egyre jobban fejlődő Google Docs használata, bár ez utóbbiban (most még) nincsen adatbázis-kezelő.

6.) DVD/Blu-Ray lejátszása: ez a rendszer másik komoly hiányossága! A Windows 10 ugyanis alapértelmezésben nem tartalmaz lejátszót. (Az MS Media Player nem aratott komoly sikert soha!) Persze pillanatok alatt le lehet tölteni erre alkalmas programot, például a VLC Media Playert, ami ingyenes, ráadásul minden szükséges kodeket tartalmaz, nem mellékesen magyarul is tud.

7.) Képnéző: van egy Fényképek nevű alkalmazás, de ez még ezer sebből vérzik és (legalább is számomra) nem tud elég sokat. Ha minden megszokott méretezést, alakítást, forgatást, kivágást és egyéb műveletet is szeretnénk, akkor érdemes egy jobb alkalmazást keresni, például az Irfanview-t. 

8.) Zenejátszó: a Groove Zene újfent gondokkal küzd. Az egyes zenéknél nem lehet látni a címét, csak a letöltési idejét, bár a zenéket korrektül lejátssza. Nem lehet ráhúzni már letöltött számokat, sem betölteni a HDD-n tároltakat. Ha valaki egyéb szolgáltatásokat is szeretne igénybe venni, akkor maradjon például a már megismert VLC Media Player.

9.) Böngésző: a Microsoft szerencsére nyugdíjba küldte a 20 éves Internet Explorert, helyette behozta a teljesen új motorral rendelkező Edge nevű böngészőt, amely jelenleg túl sok sebből vérzik, bár tény, hogy igen gyors. Sok mindenre alkalmas, de például saját gépemen a Facebook nézegetése közben gyakran kapok vírusos fájlokat, amit a régi böngészők simán kiszűrnek, de az új versenyző még erre nem képes! Szóval, egyelőre érdemes letölteni az alternatívák valamelyikét:

- Firefox 

Chrome

Opera

10.) Fájlkezelő: én személy szerint nem szeretem a beépített Intézőt (mostani nevén: Fájlkezelőt), de a Windows 10-es verziója elég jó lett. Helyette érdemes a Total Commandert bevetni, ami teljes mértékben együttműködik az új rendszerrel is. 

11.) Vírusirtó: Ebben lehet, hogy valami erősítést hozott a redmond-i cég, mivel a Microsoft Defender a használók szerint elég jó teljesítményt nyújt és különösebb teljesítmény-csökkenést sem okoz. A vírusok, kártevők és egyéb nemkívánatos szoftverek elleni védekezés egyéb módjai azért megfontolandók. A nagyobb lehetőségek:

Eset Nod32: (fizetős)

AVG: (fizetős)

Avast: (ingyenes)

Ashampoo Antivirus: (fizetős)

Bitdefender: (fizetős)

Clamwin: (ingyenes)

Panda Cloud: (ingyenes)

Vipre: (fizetős)

Amint látható, a választék elég nagy. ráadásul bőven vannak ingyenes megoldások is, amik nem feltétlenül gyengébbek a fizetősöknél.

12.) Lemez-író: a régebbi Windows-verziókban volt egy leginkább zenei CD-t írni képes alkalmazás (Windows Media Player), de ez nagyjából semmire sem volt jó. Régebben a Nero égető volt az egyértelmű sztár, de a program fizetős, ráadásul igen nagy lett a mérete is. Helyette érdemes alternatívákat keresni. Az egyik legegyszerűbb az ingyenes, magyarul is tudó Ashampoo Burning Studio. Persze a fizetős verzió azért jóval többet tud ennél. Egyéb jó lehetőség: CD Burner XP, de itt is több alternatíva létezik.

13.) Tömörítő: a fájlkezelőbe épített verzió igen jó, mivel simán egy kattintással meg lehet nyitni a ZIP állományt, de például a RAR-t nem tudja. Helyettesítő program vagy a Total Commander beépített tömörítője is használható, vagy a 7-ZIP ingyenes programja.

14.) Csevegő: amióta 2011-ben a Microsoft felvásárolta a Skype-ot, azóta folyamatosan megpróbálta beleintegrálni az éppen aktuális Windows verzióba. Ez most már tényleg sikerült. Aki alternatívát keres, annak jó például a TeamSpeak.

15.) Levelező: ezt már egyre kevesebben használják, mivel sokan inkább átszoktak az online postaládákra. A Windows 10-ben használt Kapcsolatok igen jól működik, ha valaki korrektül beállítja a megfelelő szervereket. Ettől függetlenül lehet használni a megszokott Outlook-ot, illetve a Mozilla Thunderbird-öt is.

 

+1.) Sok gond volt eddig, most lássuk ami jó és működik:

- Naptár

- Időjárás

- Diktafon

- Hírek (sajnos magyarul még nem)

- Számológép

- Töredezettség-mentesítő

- PDF-olvasó (akár az Edge, akár az Olvasó nevű alkalmazás)

- Xbox (programok futtatása)

- Ráadásul minden eddiginél gyorsabb a ki-/bekapcsolás, illetve az alvó állapot és az ébresztés.